Is stikstof in de tuin goed of slecht?

0

Waarom stikstof goed is voor de tuin

  • Geplaatst op 
  • Door Luit Ottema

Waarom stikstof goed is voor de tuin

Is stikstof in de tuin goed of slecht?

Stikstof heeft de laatste jaren een slechte naam gekregen door de klimaatproblematiek. Toch heeft stikstof in de tuin vooral heel veel voordelen. En het goede nieuws: de stikstof die je toedient in de tuin heeft geen nadelen voor het klimaat.

Het voordeel van stikstof

Om te groeien heeft de tuin essentiële voedingsstoffen nodig: calcium, magnesium, fosfor en stikstof. Gebruik te weinig van deze stoffen en het resultaat wordt snel zichtbaar: planten groeien minder snel of kleuren geel (of zelfs bruin).

Stikstof is één van de stoffen die voor de natuur onmisbaar is. Stikstof stimuleert de groei van het blad en van de stengel, en is dus essentieel voor een goede groei. Een ander voordeel van stikstof: sommige onkruiden houden er niet van. Groeit er bijvoorbeeld veel klaver in de tuin? Dan zal stikstof voorkomen dat het onkruid de hele tuin bedekt.

De stikstofbehoefte is het grootst bij planten met veel bladeren, én het gras.

Waarom juist het gras zo gulzig omgaat met stikstof? Eigenlijk is het heel logisch. Gras is immers een stengel met blad eraan. Die stengel wil groeien, en daarom ziet gras de stikstof als eerste levensbehoefte. Bedenk ook dat gras met gemak dertig keer per jaar wordt gemaakt, en je snapt waarom stikstof voor het gras onmisbaar is.

Is stikstof in de tuin slecht voor het milieu?

Stikstof is goed voor de tuin, maar is het ook slecht voor het milieu? Warmt de aarde sneller op als je bijvoorbeeld beendermeel strooit in de tuin?

Het antwoord is simpel: je brengt het klimaat geen schade toe. Integendeel: je hergebruikt stikstof op een ecologische wijze, waardoor er minder stikstof in de atmosfeer terechtkomt.

Als er in het nieuws wordt gesproken over stikstof, dan gaat het eigenlijk over stikstof die wordt verbrand. Verbrandde stikstof stijgt namelijk als gas op, vermengt met lucht, en veroorzaakt daar het klimaatprobleem. Dan hebben we het dus over stikstof die wordt verbrand door dieselmotoren (auto’s, luchtvaart) en in kassen (waar de lucht nou eenmaal warmer is).

Dit is een groot verschil met stikstof die je gebruikt in de tuin: die wordt namelijk opgenomen door de bodem en verbruikt door de planten.

Sterker nog: stikstof in de tuin is juist heel (eco)logisch

Veel bodemverbeteraars worden gemaakt van restproducten. Neem nou beendermeel en bloedmeel: deze organische meststoffen worden gemaakt van resten uit de bio-industrie. Zouden die niet worden hergebruikt, dan zouden ze eindigen in de verbrandingsoven.

Oftewel: stikstof in de tuin is juist heel goed, want de stikstof wordt op een verantwoorde manier hergebruikt. Heel (eco)logisch, zeg ik dan.

 

Meer informatie: https://www.tuincentrumgigant.nl/blogs/tuintips/stikstof-goed-voor-tuin/

Was dit artikel nuttig?

Je zou wellicht ook Meer van deze auteur

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.