Water ontharden

0

Is onthard water zouter?

Is onthard water zouter?

Onthard water is niet zout. Er wordt wel zout gebruikt bij het schoonmaken van de waterontharder, maar dit zout komt niet in aanraking met het kraanwater. De smaak van drinkwater blijft dus hetzelfde.

Onthard water is niet zouter dan normaal kraanwater. Om hard water te ontharden wordt wel zout gebruikt, maar het water wordt daar niet zout van en smaakt ook niet zout. We leggen uit hoe het werkt.

Om van hard water naar 100% kalkvrij water te gaan, heb je een waterontharder nodig. Er zijn verschillende soorten waterontharders. De ontharders die gebruik maken van hars halen de meeste kalk uit water, tot wel 100%.

Een waterontharder die gebruik maakt van hars heeft drie essentiële onderdelen:

  • Kunsthars. De hars haalt de kalk uit het water.
  • Een zoutoplossing. De oplossing maakt de kunsthars weer vrij van de kalk die  daarna wegspoelt naar de riolering.
  • De computer stuurt dit aan en zorgt dat het automatisch zo loopt.

De ontharder spoelen met zout is af en toe nodig om alle kalkdeeltjes te verwijderen uit het kunsthars. Dit gaat geheel automatisch. Tijdens dit proces lost het zout op in natrium en chloride. Natrium hecht zich aan de bolletjes kunsthars. De  kalkdeeltjes laten dan los. Samen met de chloride spoelen de kalkdeeltjes naar de riolering. Het water dat uit je kraan komt, is dus niet zout.

Smaakt onthard water zout?

Onthard kraanwater kan geen zoute smaak hebben door de waterontharder. Het zout blijft niet kleven aan de hars en het zout wordt niet gebruikt tijdens het ontkalkingsproces. Bij een defect aan de waterontharder kan er wel zout in het water terechtkomen en is het verstandig om contact op te nemen met de leverancier of een monteur.

De smaak van kalkvrij water

Wat doet een waterontharder wél met de smaak van water? Onthard water is zacht water. Zacht water is veel lekkerder dan niet onthard water. Net als de koffie en thee die je maakt met kalkvrij water.

Meer info: https://www.omegawater.nl/veelgestelde-vragen/is-onthard-water-zouter/

Was dit artikel nuttig?

Je zou wellicht ook Meer van deze auteur

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.